Zelena shema slovenskega turizma

Zelena shema slovenskega turizma (ZSST) je celovito zasnovan nacionalni sistem za pospeševanje razvoja trajnostnega turizma v Sloveniji na vseh stebrih trajnostnega razvoja, okoljskem, družbenem in ekonomskem. Shema, katere lastnik je Slovenska turistična organizacija, je namenjena tako destinacijam kot tudi ponudnikom turističnih nastanitev in turističnim agencijam.

Zelena shema slovenskega turizma (ZSST) pod krovno znamko SLOVENIA GREEN:
  • združuje vsa prizadevanja za trajnostni razvoj turizma v Sloveniji,
  • destinacijam in ponudnikom ponuja konkretna orodja za oceno in izboljšanje trajnostnega delovanja,
  • skozi znamko Slovenia Green to zeleno delovanje tudi promovira.
Ključni strateški cilj sheme je uvajanje trajnostnih modelov v slovenski turizem, tako na ravni turističnih ponudnikov kot destinacij. Vse cilje strateških usmeritev spremlja trajnostni razvoj in skrb za ekonomsko, družbeno-kulturno in naravno okolje. Destinacije svoje trajnostno poslovanje na področju turizma presojajo z mednarodnimi orodji Green Destinations Standard, kar omogoča tako nacionalno kot mednarodno primerljivost in vidnost. S pridobitvijo znaka Slovenia Green Destination se na slovenskem, evropskem in globalnem trgu pozicionirajo kot okolju in družbi prijazne destinacije

Na nacionalni poziv Slovenske turistične organizacije za pospeševanje vpeljevanja trajnostnega poslovanja v turizmu se je v letu 2018 odzvala tudi Občina Luče. Na poti do znaka Slovenia Green Destination, ki bo predvidoma trajala do konca letošnjega leta, bomo prek različnih aktivnosti zbirali podatke o trajnosti našega turističnega razvoja ter osveščali lokalno prebivalstvo, gospodarstvo, obiskovalce in ostale deležnike o pomenu trajnostnega turizma.

V okviru projekta bo izvedena tudi analiza stanja v destinaciji (na področju okolja, kulturne in naravne dediščine, turistične ponudbe in produktov), ki bo osnova za pripravo akcijskega načrta nadaljnjih ukrepov in bo služila kot izhodišče za osnovanje sodobne strategije razvoja turizma v Občini Luče. 

V Zeleno shemo slovenskega turizma lahko vstopijo tudi ponudniki nastanitev, turistične agencije in upravljavci naravne dediščine, ki lahko pridobijo znak Slovenia Green Accommodation in tako skupaj z občino soustvarjajo trajnostni razvoj. Za več informacij o vključitvi se lahko obrnete na e-naslov: info@tic-luce.si.

Zelena (okoljsko in družbeno odgovorna) destinacija ni nekaj, kar je projekt, naloga oziroma odgovornost zgolj turistične organizacije. Je nekaj, kar lahko dosežemo samo vsi skupaj – vsi deležniki v destinaciji, tako v javnem, nevladnem kot zasebnem sektorju – in to ne samo v turizmu, temveč na vseh področjih delovanja. Nenazadnje pa so v tem procesu ključni tudi vsi, ki v destinaciji živijo. Izrednega pomena je namreč, da je destinacija najprej prijetna in prijazna za vse, ki tu delamo in živimo. S tem bo takšna tudi za ljudi, ki nas obiščejo.

ANKETIRANJEObčina Luče  je z vključitvijo v Zeleno shemo slovenskega turizma stopila na pot trajnostnega razvoja in hkrati procesa pridobitve znaka Slovenia Green Destination. V okviru Zelene sheme je potrebno zbrati podatke o trenutnem stanju razvoja občine na vseh
segmentih  trajnostnega delovanja. Rezultati anket nam bodo v pomoč pri sprejemanju ukrepov za izboljšanje stanja. Vsi odgovori so zaupni. Hvala za sodelovanje!

Anketa za prebivalce Občine Luče

Anketa za turistično gospodarstvo

Anketa za obiskovalce (SLO)
Visitors survey (EN)
POMEMBNI DOKUMENTIStrategija trajnostne rasti slovenskega turizma 2017–2021
Etični kodeks v turizmu (Turistična zveza Slovenije)
Sklep o imenovanju zelenega koordinatorja in zelene ekipe
Zelena politika

INFORMACIJE ZA TURISTIČNE PONUDNIKEZelena shema slovenskega turizma (kratek pregled)
Priročnik za pridobitev znaka Slovenia Green za destinacije in ponudnike
Seznam okoljskih znakov, ki jih priznava Zelena shema slovenskega turizma

Osveščanje, posveti, predavanjaVabilo na sestanek - zelena ekipa

Posvet za turistične ponudnike (sreda, 9. 10. 2019)
ZSST, prezentacija
Ravnanje z odpadki (podjetje PUP Saubermacher d. o. o.)

USMERITVE ZA TRAJNOSTNI RAZVOJ OBČINE LUČENasveti za varčevanje z vodo?
22. marec - svetovni dan voda

Brošura: Pravilno ravnanje z odpadki (PUP Saubermacher d. o. o.)

Vabilo na spomladansko čistilno akcijo v občini Luče 2018
Vabilo - Očistimo Slovenijo 2018
Vabilo na spomladansko čistilno akcijo v občini Luče 2019

Povezane objave

Piškotki
Spletno mesto za polno delovanje uporablja piškotke.
Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov.
Nekateri piškotki so bili morda že servirani v skladu z zakonodajo.
Za več informacij si preberite Pravilnik o piškotkih.
Ali se strinjate, da spletno mesto uporabi te piškotke?