Gorniške vasi/ Bergsteigerdörfer

Gorniške vasi (Bergsteigerdörfer©) je omrežje, ki združuje kraje oz. občine v Alpah z usmerjenostjo v trajnostni gorski turizem in predstavljajo velike potenciale v tradiciji, kulturi in originalnosti. Vasi zagotavljajo visoko kakovostno ponudbo za planince in pohodnike, pestro pokrajino in so zavezane ohranjanju lokalne dediščine in naravnih vrednot.

Članice omrežja v praksi udejanjajo trajnostni razvoj in cilje ter protokole Alpske konvencije, med drugim turizem, ki temelji na doživljanju in opazovanju narave, s poudarkom na pohodništvu in dejavnostih, ki ne zahtevajo velike turistične infrastrukture, gorsko kmetovanje in gozdarstvo z lokalnimi produkti in proizvodi, varovanje narave in pokrajine, trajnostno mobilnost, ohranjen in živ karakter gorskih vasi.

Gorniške vasi (Bergsteigerdörfer) je omrežje oz. projekt, ki ga od leta 2008 vodi Avstrijska planinska zveza (ÖAV) s podporo avstrijskega Ministrstva za življenjski prostor in Stalnega sekretariata Alpske konvencije. Namen ÖAV je, da s to mrežo in blagovno znamko Gorniške vasi pomaga malim vasem oz. skupnostim v Alpah za trajnostno naravnan gorski turizem.

Od leta 2016 je ÖAV mrežo razširila tudi na ostale sosednje alpske države. Danes je to mednarodni projekt, katerega nosilec je ÖAV, članice pa planinske zveze Južne Tirolske (AVS), Nemčije (DAV), Italije (CAI) in Slovenije (PZS). Danes je v mrežo vključenih 20 krajev v Avstriji, štirje kraji na Bavarskem, dva na Južnem Tirolskem in še eden v okviru preostale Italije, v Sloveniji pa so zdaj poleg Jezerskega vstopile še Luče.

Glavni potenciali gorniških vasi so prav njihova prvobitnost, tradicija in kultura. Razvoj trajnostne oblike turizma v skladu z naravnimi danostmi, vaško kulturo in kakovostno ponudbo na področju planinske dejavnosti v te kraje privablja številne pohodnike, plezalce, planince, turne smučarje in druge, ki za svoje dejavnosti ne potrebujejo veliko turistične infrastrukture.

Za vključitev v mrežo morajo kraji zadostiti določenim merilom. Vas mora ležati v mirnem gorskem okolju z razvitimi planinskimi potmi, torej ne v bližini večjih prometnih povezav ali večjega industrijsko-obrtnega območja. Imeti mora manj kot 2500 prebivalcev, živo gorniško in s tem povezano kulturno tradicijo ter razvite dejavnosti, ki omogočajo aktivno preživljanje dopusta z gorskimi športi brez posebnih tehničnih pripomočkov.

Zlasti pomembna so zunanja podoba in alpski pridih kraja, filozofija turizma, hribovsko kmetijstvo ter upravljanje gorskih gozdov, varstvo narave in krajine, okolju prijazna mobilnost/ promet ter dobra komunikacija in izmenjava izkušenj med članicami mreže. Osnovno vodilo projekta je gibanje z lastno močjo, z odgovornim odnosom do narave in spoštovanjem kulturne in naravne dediščine kraja.

Ob tem je treba zagotoviti tudi zadostno število turističnih namestitev, vendar ne v velikih hotelskih kompleksih, ponudniki nastanitev in drugih storitev pa morajo obiskovalcem omogočiti, da lahko spoznajo tudi zgodovino kraja, njegove kulturne in druge zanimivosti ter uživanje v gostoljubju in lokalni kulinariki.

Aktivnosti v okviru projekta

Predstavniki Občine Luče so se s projektom Bergsteigerdörfer prvič seznanili januarja 2015 na sejmu Alpe-Adria v Ljubljani. Projekt se je za Luče zdel kot naročen, zato so nemudoma pristopili k pridobivanju podrobnejših informacij glede kriterijev in formalnega postopka vključitve novih vasi. Luče je obiskal tudi koordinator projekta pri Avstrijski planinski zvezi, dr. Roland Kals, ki je že ob obisku neuradno potrdil, da kraj gotovo ima potencial, da postane član elitne mreže Gorniških vasi.

Da bi projekt v praksi uspešno zaživel, mora uživati podporo tako pri lokalni oblasti kot pri domačem prebivalstvu. Pred nadaljevanjem pridružitvenega postopka je bil projekt podrobneje predstavljen tudi občanom, ki so informacijo pozitivno sprejeli in vključitev tudi soglasno podprli.

Naslednji korak je bila predstavitev občine pred mednarodnim upravnim odborom projekta Gorniške vasi, ki odloča o sprejemu novih kandidatov. Zasedanje odbora je potekalo 19. novembra 2018 v Salzburgu. Občina Luče je predstavitev uspešno opravila in bila kot druga destinacija v Sloveniji sprejeta v družino Gorniških vasi.

Slovesnost ob vstopu občine Luče v mednarodno povezavo Gorniške vasi (Marija Lebar)

Piškotki
Spletno mesto za polno delovanje uporablja piškotke.
Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov.
Nekateri piškotki so bili morda že servirani v skladu z zakonodajo.
Za več informacij si preberite Pravilnik o piškotkih.
Ali se strinjate, da spletno mesto uporabi te piškotke?