Nahajate se:
Kako zmanjšati svoj ogljični odtis?
Kako zmanjšati svoj ogljični odtis?
5. 9. 2022
Aneta Š. (Občinska uprava)
75
Podnebne spremembe predstavljajo enega ključnih izzivov našega časa. Vse bolj se kaže vpliv na okolje, ki ga povzročamo ljudje s svojim delovanjem. Izpusti toplogrednih plinov, ki jih povzroča človek, negativno vplivajo na okolje, še posebej na podnebni sistem. Posebno velik problem predstavlja izgorevanje fosilnih goriv, ki povečuje koncentracijo ogljikovega dioksida v ozračju ter povzroča učinek tople grede.
Vsoto vseh izpustov toplogrednih plinov, ki jih človek, država, organizacija, dogodek ali proizvod povzroča neposredno ali posredno, imenujemo ogljični odtis. Ogljični odtis lahko ločimo na neposredni odtis, ki nastane zaradi porabe energentov, prometa in električne energije, ter na posredni odtis, ki nastane kot posledica izpustov, ki nastanejo v celotnem življenjskem ciklu dobrin, ki jih uporabljamo.
Posledice segrevanja ozračja so: segrevanje voda, taljenje snega, intenzivnejše padavine, daljša sušna obdobja in drugi ekstremni dogodki, ki neugodno vplivajo na življenjske razmere.
Ko opazujemo dogajanje okoli sebe, se zdi skoraj nemogoče, da bi lahko sami kaj spremenili in zato pogosto zamahnemo z roko in preslišimo opozorila strokovnjakov. Velike spremembe so pogosto sestavljene iz drobnih sprememb in če vsak izmed nas ravna vsaj malo bolj okolju prijazno, lahko s skupnimi močmi naredimo veliko za naš planet.
Zmanjšamo svoj ogljični odtis!
Vsaj del hrane lahko pridelamo sami. Če živimo v bloku ali pa imamo pri hiši malo prostora, lahko razmislimo o najemu vrta. Manj običajna, pa vendar zelo priročna možnost je, da nekomu, ki že ima svoj vrt, ponudimo pomoč pri skrbi za vrt, v zameno za opravljeno delo si pridelek razdelimo. To je hkrati tudi odlična priložnost za učenje in medgeneracijski prenos znanja. Manjši vrt si lahko omislimo tudi na balkonu ali okenski polici in sami pridelamo zelišča, jagode, solato …
Kupujemo lokalno pridelano sezonsko hrano, saj je to zdravju in okolju prijazna izbira. Pri vzgoji lokalne hrane se praviloma uporablja manj pesticidov in antibiotikov in se bolj smotrno ravna z naravnimi viri (voda, tla, energija), kar še posebej drži, če je hrana pridelana sonaravno.
Načrtujmo svoje obroke! Tako poskrbimo, da jemo svežo in zdravo hrano ter zmanjšamo količino zavržene hrane. Če ostanke odlagamo na kompost, bomo z njim lahko obogatili prst na svojem vrtu.
Reciklirajmo in ponovno uporabimo! Namesto da predmet zavržemo, ga lahko poizkusimo popraviti ali pa mu podarimo novo življenje, npr. v staro vedro lahko posadimo medovite rastline in z njim privabimo opraševalce na svoj vrt. Predmete, ki so še uporabni, pa jih ne potrebujemo več, lahko zamenjamo za tiste, ki jih potrebujemo ali pa jih podarimo. Nakup novih predmetov v trgovini lahko nadomestimo z obiskom centrov ponovne uporabe.
Poizkusimo zmanjšati število kilometrov, ki jih opravimo z avtomobilom tako, da združimo različne opravke, se po opravkih odpravimo peš ali s kolesom. Z malo načrtovanja lahko uporabimo javni prevoz in se izognemo težavam s parkiranjem, čas med vožnjo pa lahko izkoristimo za branje, poslušanje glasbe …
Vsak od nas lahko naredi nekaj za izboljšanje okolja. Pot do velikih sprememb je tlakovana s številnimi majhnimi koraki. Vabimo vas, da vsi skupaj prispevamo k zdravemu življenju, na biotsko pestrem in ohranjenem planetu.